Biserne papule penisa

четвртак, 11. октобар 2007.

Definicija
Bijelo-žučkaste sitne promjene poput prištića na glaviću penisa čest su uzrok zabrinutosti kod muškaraca. Obično se radi o bezazlenoj promjeni kože koja se naziva biserne papule penisa.
Tipično su smještene na "kruni", rubu cijelog glavića penisa, raspoređene u nekoliko redova.
Biserne papule penisa smatraju se normalnom varijantom izgleda kože glavića i nemaju zločudni potencijal. Češće se uočavaju kod neobrezanih muškaraca; međutim, mehanizam njihova razvoja je nepoznat. Trećina muskaraca je bar jednom tijekom života bila zabrinuta zbog papula, a kod četvrtine su uzrokovale posramljenost.

Uzrok
Osim opažanja da se češće javljaju kod neobrezanih muškaraca, o nastanku papula se ne zna mnogo. Ne nastaju niti se prenose seksualnim kontaktom. Nisu povezane s higijenskim navikama.

Učestalost
Biserne papule penisa nalaze se kod velikog broja muškaraca. Postoci variraju u različitim studijama; 22-44% neobrezanih te 7-12% obrezanih muškaraca. Nije uočeno češće javljanje papula u određenim geografskim područjima.

Dob
Ovaj se nalaz obično uočava kod muškaraca u drugom i trećem desetljeću života s postupnim smanjenjem učestalosti tijekom starenja.

Izgled promjena
Biserne papule penisa javljaju se na glaviću penisa, kružno uokolo njegova ruba, u nekoliko redova. Mogu biti boje kože, bijele, žučkaste, biserne. Površina im je glatka, uzdignuta od okolne kože, kupolasta ili u obliku niti. Rijetko se papule nalaze na cijelom glaviću.
Promjene su obično bez ikakvih simptoma i nalaze se na penisu cijeli život. Tijekom života postaju manje upadljive. Većina muškaraca ima manji broj papula manjih od 1 mm, desetina ima nekoliko redova papula manjih od 1mm kružno oko glavića; rijetko su veće od 1 mm i prelaze izvan krune glavića. Vlasnici papula ih obično opisuju kao "prištići", "akne", "bijelkaste promjene".

Utjecaj na seksualni život
Nerijetko muškarci zbog "prištića" na penisu izbjegavaju seksualne kontakte osjećajući se posramljeno i neprivlačno. Papule negativno djeluju na samopouzdanje muškarca i znaju biti povod za depresivne osjećaje. Tipično se muškarci suzdržavaju od spolnih odnosa zbog vlastitog subjektivnog dojma o neprivlačnom penisu, a ne zato jer su zbog toga ikad bili odbijeni.
S obzirom na ogroman broj muškaraca s papulama na penisu ljudska bi vrsta odavno izumrla da je to takav problem. Radi se o normalnoj varijanti građe kože penisa.

Dijagnoza
Kad muškarci uoče "prištiće" na penisu obično zatraže savjet liječnika opće prakse, dermatologa i/ili urologa. Najčešće postoji zabrinutost zbog sumnje da se radi o spolno prenosivoj bolesti ili zbog estetskih razloga.
Obično samim pregledom liječnik moze isključiti mogućnost bolesti kao što su kondilomi (condiloma acuminatum) ili molluscum contagiosum.
Iako nalikuju kondilomima, analizom tkiva nisu pronađene karakteristične promjene za kondilome niti je istraživanjima dokazana prisutnost humanog papilloma virusa (HPV) u bisernim papulama penisa. Dijagnostičkim je postupkom potrebno isključiti prisutnost ektopičnih lojnih žlijezda.
Može se uraditi biopsija (uzimanje uzorka tkiva) kako bi se potvrdila dijagnoza. Histo-patološkom analizom promjena u koži se uočava različit broj proširenih krvnih žila tanke stijenke, umnožavanje stanica fibroblasta i vezivnog tkiva.

Liječenje
Biserne papule ne uzrokuju simptome i ne zahtijevaju liječenje. Ako postoje simptomi tipa boli, svrbeža, crvenila itd. ne radi se o bisernim papulama već o bolesti za koju treba potražiti liječničku pomoć.
Neki pacijenti ipak zahtijevaju odstranjenje papula radi ublažavanja zabrinutosti ili iz estetskih razloga. Savjetovanjem s dermatologom i plastičnim kirurgom dobijaju se informacije o dostupnim metodama liječenja.

Odstranjenje papula uspješno se obavlja uporabom karbon-dioksid lasera, elektroterapijom, kiretažom (struganjem) i plastično-kirurškim zahvatom odstranjenja papula. Rezultati postignuti krioterapijom (smrzavanjem) nisu uvijek zadovoljavajući. Lokalna primjena podofilina uglavnom je neučinkovita. Nikakvi lijekovi niti kreme nisu se pokazali učinkoviti.
Samostalno struganje papula obično je bolno, može uzrokovati infekciju i papule se obično ponovo pojave nakon tjedan-dva.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Jel bi mogao da postavis neke slike u vezi ovoga da vidimo bas kako to izgleda??