Ninfomanija

четвртак, 11. октобар 2007.

Definicija

Nimfomanija je laicki izraz za zenu ciji je seksualni nagon ili seksualna aktivnost subjektivno ocijenjen kao pretjerano intenzivan. Rijec nimfomanija grckog je porijekla i znaci "djevojacko ludilo". Ovaj izraz nije "naucno" znacajan jer ne postoje specificni kriterijumi kojima bi se definisalo kolika se seksualna zelja ili aktivnost smatra prevelikom.

Klinicke konotacije

Klinicka stanja koja ukljucuju koncept visoke seksualne zelje i/ ili aktivnosti su: hiperseksualnost i seksualna zavisnost ili kompulzivnost. Sredisnje obiljezje ovih stanja jeste potreba za seksualnom aktivnoscu koja cesto utice na druga podrucja svakodnevnog funkcionisanja i ne moze se zadovoljiti; seks nije lican dozivljaj, nema emocionalne intimnosti i usprkos cestim orgazmima, seksualna aktivnost ocigledno nije zadovoljavajuca.

Rijec "nifomanija" koristi se u uvrjedljivom i omalovazavajucem smislu, gotovo iskljucivo za osobe zenskog pola. Mnogim muskarcima je pojam zene koja ima vesi seksualni nagon od njih "prijeteci", pa koriste ovu "etiketu" kako bi sacuvali svoj ego. Isto tako, muckarci koji pate od seksualnih disfunkcija znaju da optuze svoje partnerike da su "preseksualne" - sve kako bi sakrili svoj vlastiti strah ili osjecaj manje vrijednosti. Isto tako i neke zene koje se zale na ucestalu seksualnu zelju njihovog partnera, znaju da ga optuze da ima prejak seksualni nagon.

Razlika je u dvostrukim standardima koji postoje u nasem drustvu, gdje se muskarac s "pretjeranim" seksualnim nagonom i mnogo partnerki naziva "pastuvom" i uziva veliki ugled, dok se takva zena naziva nimfomankom sto obicno ima negativne konotacije.

Zakljucak

Stvarno postojanje nimfomanije kako se ona sad definise (pretjerana zenina seksualna zelja ili aktivnost) je diskutabilno, narocito ako imamo na umu da dosadasnja naucna literatura nije opisala nijedan slucaj nezasitog libida.

Upotrebu ovog izraza podsticu pornografski materijali u kojima se zene gotovo uvijek prikazuju kao nezasite u seksu.

Sex i zdravlje/ Edukacija

2 коментара:

Анониман је рекао...

dovoljno imam i zivotnog i sexualnog iskustva da bi mogao tvrditi da sam sve simptome nimfomanije imao prilike da dozivim i to, nazalost, sa zenom u koju sam se zaljubio do te mere, da sam prihvatio to mucenje jako dugo, godinama, a i dalje se patim.Zena je prelepa, prepamrtna,u zrelim godinama. i sta mislite, da li moze da dozivi nebrojeno orgazama. Mislim da je njen zivot orgazam u kontinuitetu. samo orgazmi, stalna napaljenost. Nako0n desetina mojih orgazama u toku jedne noci, a njenih istovremeno, tri puta vise, nastavljam da je zadovoljavam raznim pomagalima. to je znalo trajati danima. Mozete verovati, a ne morate.Samo da nije nimfomanka, ja bi bio presrecan, ovako sam samo srecan. ima jos samo jedan mali problem.Ima nas vise koji mislimo da nas voli.A mi smo samo njeni seksualni robovi.

Анониман је рекао...

hvala vam na objektivnom tekstu. U zivotu je zaista tako, muskarci ma kolika da im je zelja uvek ocekuju da je zenina manja i kako ste i vi naveli ukoliko zena iskaze svoje zelje odmah dobija etiketu ninfomanke. S pocetka veze oni se uvek oduseve kad sretnu zenu koja moze koliko i oni ali posle kad god nastane kriza njihovog libida zena pocinje da bude vredjana. Za mene je ovaj tekst ohrabrujuc i mislim da treba da ga mnogi procitaju da bi shvatili, ukoliko zaista zele, poentu i ko zaista treba da radi na razumevanju i sebe i drugih, jer najlakse je vredjati i unistavati tudju licnost i naterati drugog da misli da je manje vredan. Naucimo da svoje komplekse ne lecimo na drugima. Anastasija